Produkterne på grøntkontor.dk er udvalgt ud fra flg. grundliggende kriterier for produktbæredygtighed:
- Ressourceforbrug
- Miljøbelastning
- CO2 belastning
- Social ansvarlighed
For at sikre disse kriterier overholdt, findes der en lang række certifikater og standarder, som du kan læse mere om her på sitet i løbet af kort tid.
1. Ressourceforbrug
a. Globalt:
Et produkt skal selvsagt være baseret på materialer og bæredygtighed, der enten
- er baseret på ubegrænsede ressourcer (eks. tegl, jern) eller
- er baseret på genanvendelige ressourcer (eks. kork, bioplast) eller
- er genbrug af allerede producerede materialer (eks. genbrugsplast, stål)
b. Lokalt:
Selv om en ressource er ubegrænset globalt, er det vigtigt, at de lokale ressourcer og behov også tilgodeses (eks. ferskvandsressourcer, fødevareproduktion vs. majsproduktion til bioplast)
2. Miljøbelastning
a. Råstofudvinding:
Råstofudvinding bør foregå med lav forurening og miljøbelastning, både i nær- og fjernmiljø. Som eksempel på det modsatte kan nævnes produkter med højt fossilt forbrug, og produkter baseret på uansvarlig minedrift.
b. Produktion:
Lav forurening og miljøbelastning er selvfølgelig ikke mindre vigtige i produktionen, hvor specielt bortskaffelse af forbrugte kemikalier i luft, jord og vandløb kan være en voldsom belastning for nær- og fjernmiljø. (eks. farve- og lakindustrien, olieindustrien)
c. Bortskaffelse:
Ved vurdering af bæredygtighed er det vigtigt at betragte et produkts totale livscyklus:
- kan produktet i rimelig grad genanvendes?
- vil bortskaffelsen af produktet forurene luft, jord eller grundvand?
- er produktet komposterbart eller i rimelig grad bionedbrydeligt?
3. CO2 belastning
Det er en helt afgørende faktor i et produkts bæredygtighedsegenskaber, at det ikke er CO2 positivt, dvs. i produktion eller brug belaster CO2 indholdet i atmosfæren og dermed bidrager til opvarmningen af kloden. Helt optimalt bør det selvfølgelig tværtimod bidrage til en nedbringelse atmosfærens CO2 indhold.
Helt store syndere her er f.eks. ikke-genbrugte fossile plastprodukter så som PVC og ABS i modsætning til bioplast og genbrugsplast.
Ift. belastningsgraden er produktets levetid nok så afgørende, da ethvert kulstofholdigt produkt fungerer som kulstofdeponi i hele sit levetid.
4. Social ansvarlighed
En nok så vigtig bæredygtighedsparameter er den sociale faktor. Vi vil ikke betragte en økologisk bomulds T-shirt som bæredygtig hvis den er produceret af underbetalt arbejdskraft i en sweatshop i Bangladesh. Et bæredygtigt produkt bør også socialt medvirke til en verden i balance, dvs. produceres med social ansvarlighed af voksne mennesker under anstændige produktionsforhold til en fair løn, og under hensyntagen til planetens øvrige beboere.